Central Bus Station

Haldensleben, Duitsland

2015

Jury Award Winnaar

Het nieuwe centrale busstation in Haldensleben vult op een elegante manier een verlaten leegte vooraan het treinstation.

De nood aan beschutte links tussen bushaltes en locaal verkeersbeleid wees op een gesloten structuur. De architecten dachten er echter anders over en hun uiteindelijke ontwerp omvat een zeer open structuur die voldoet aan de ontwerpopdracht. Het semi-elliptisch dak, ondersteund door slanke stalen rechthoekige secties, heeft zo’n lichte voetafdruk dat de buurtbewoners en reizigers het vergelijken met een UFO. De interne afgesloten ruimte werd aangelegd en is uitgegroeid tot een populaire ontmoetingsplaats voor pendelaars en buurtbewoners.

Een slimme toegevoegde waarde aan het busstation zijn de half gesloten zitplaatsen die de nodige privacy bieden. De structuur is zeer licht en zuinig. Het thermisch verzinkt staal, hetgeen prominent aanwezig is, verzekert een lange levensduur en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het beperken van de bouwkosten. De volledige structuur werd geprefabriceerd en eenvoudig ter plaatse opgericht.