Troll kantoorgebouw

Stavanger, Noorwegen

2015

Shortlisted

Het gebouw bestaat uit twee blokken, waarvan het ene vijf etages en het andere acht etages hoog is. Beide onderdelen zijn verbonden met een centraal deel dat zich over de lagere drie etages uitstrekt. Het Troll-gebouw was een van de eerste kantoorgebouwen in Noorwegen die zijn gebouwd met gebruik van zowel passieve als Energie Klasse A normen.

Een compacte gebouwenstructuur, uitstekende U-waarden, lage infiltratiegevels en uitgebalanceerde ventilatie hebben allen bijgedragen aan het bereiken van deze vergaande normen. De gevel van het gebouw bestaat uit thermisch verzinkte panelen van 4,5 m x 0,4 m met een dikte van 1,6 mm. Het totale volume van de gevel is 3.300 m². Er werd voor thermisch verzinkt staal gekozen vanwege de reputatie van duurzaamheid in vergelijking met andere materialen.